Sveriges mesta band- ABBA

Sveriges mesta band- ABBA

Abba är utan tvekan ett av Sveriges mest framgångsrika band någonsin. De fyra medlemmarna som inte bara bildade ett band utan dessutom var två gifta par tog under ett och ett halvt decennium hela världen med storm och nådde otroliga framgångar som få svenska band senare har kunnat upprepa. Deras riktiga genombrott kom när de vann den svenska melodifestivalen och fick representera vårt land i den stora Eurovision Song Contest som det året, 1974, gick av stapeln i den engelska staden Brighton. Den svängiga och medryckande sången Waterloo var allt som behövdes för att Abba och Sverige skulle stå som vinnare i tävlingen.

Gothenburg, Sweden - September 26, 2015: ABBA Original Vinyl record sleeves. ABBA (stylised ????) were a Swedish pop group formed in Stockholm in 1972. With members Agnetha F?ltskog, Bj?rn Ulvaeus, Benny Andersson, and Anni-Frid Lyngstad, ABBA became one of the most commercially successful acts in the history of popular music, topping the charts worldwide from 1975 to 1982 This image is a photo of some of their original albums released in the late seventies and early eighties.

Efter detta verkade det inte finnas något som kunde stoppa bandets megasuccé. Under många år gick de också otroligt bra. Abba gav ut album efter album och turnerade runt hela världen. Redan år 1976 var Abba ett av världens bäst säljande band. De fyra bandmedlemmarna var stora förebilder och idoler och att de dessutom var två gifta par gjorde inte saken värre. Tyvärr var dessa personliga förbindelser mellan medlemmarna också det som blev bandets undergång. Efter att båda paren genomgått separationer och skilsmässor och inte längre delade sina äktenskapliga sängar så blev det aldrig det samma att spela tillsammans. Mycket av glädjen som tidigare funnits där hade försvunnit och man beslutade sig därför för att ta en paus. Det visade sig dock att pausen skulle bli slutgiltig och Abba har aldrig mera spelat eller sjungit tillsammans.

 

Den efterlängtade återföreningen

Ända sedan gruppens upplösning på det tidiga 1980- talet så har Abbas medlemmar inte synts tillsammans. Fansen har länge längtat efter en återförening, om så bara för en kort period eller något enstaka framträdande. Men så har aldrig blivit fallet och detta trots att det egentligen har funnits flera tillfällen under årens lopp då det skulle varit logiskt för medlemmarna att samlas och låta fansen njuta av den åsynen. Några av de tillfällen då det har spekulerats om en möjlig återförening har till exempel varit invigningen av det museum som dedikerats till gruppen och många fler. Det dröjde ända till 2016, alltså över 20 år innan de faktiskt fångades på bild, eller på scen, tillsammans.

Leave a Comment

mts_howto