Nirvana

 

Nirvana var ett stort rockband med kopplingar till grungen som har haft stort inflytande på musikhistorien. Bandets bildades 1987 men första riktigt stora publika framgång kom först 1991 med albumet Nevermind. Den låt som fick mest popularitet och spelades mest är den nu mer klassiska Smells Like Teen Spirit. Efter detta album var det en spikrak väg uppåt för Nirvana som skördade framgång efter framgång. Bandets popularitet drog stor uppmärksamhet till den musikstil som kallas grunge och bidrog mycket till att den blev så populär. På så sätt banade Nirvana vägen för många andra band inom samma musikgenre. Trots de stora framgångarna så mådde inte bandmedlemmar speciellt bra av livet som stjärna, speciellt inte sångaren Kurt Cobain.

 

640px-nirvanalogoMysteriet kring Kurt Cobains död

Mitt under Nirvanas absoluta storhetstid inträffade den tragedi som tyvärr satte punkt för bandets fortsatta framtid. Sångaren och frontfiguren Kurt Cobain hittades död i sitt hem i Seattle. Curt hade bara några dagar innan sin död rymt från ett behandlingshem där han var intagen för att försöka komma över sitt drogmissbruk. Den 8:e april 1994 hittades han död i sitt hem i Seattle. Dödsorsaken visade sig vara självmord men detta har alltid ifrågasatts under årens lopp. Många tror inte att stjärnan tog sitt eget liv utan att det egentligen handlar om ett mord. Det finns olika teorier om vem som skulle ligga bakom mordet men de allra flesta hävdar att det skulle ha varit Kurts fru Courtney Love som dödade honom.

 

Ett klassiskt rockband

Trots att bandet fick en så kort karriär i och med sångarens Kurt Cobains tragiska bortgång så är de fortfarande ett av det mest klassiska och omtyckta bandet i den moderna rockhistorien. Deras framgångar har fortsatt och de säljer fortfarande en hel del skivor trots att de inte varit aktiva sedan 1994. Dessutom har flera samlingsalbum givits ut sedan dess och säkerställt att bandet stannar kvar högt upp på musikhimlen. Få band har gjort ett så starkt intryck på sin publik, och på världen, på så kort tid. Även nya generationer musikälskare känner till och älskar Nirvana trots att de fötts långt efter att bandet upplösts.

Leave a Comment

mts_howto