Något om popmusikens utveckling fram till idag

Musiken som hörs på radion är simpel, enkelspårig, “allt låter likadant” och “allt var bättre förr”. För vissa finns det gott om att klaga på när det gäller musiken som hörs på radio, pop-hitsen som är ämnade att attrahera så många lyssnare som möjligt.

Men är den verkligen likadan som förr? Nä, det är den förstås inte, och konstigt vore det annars. Att reda ut hur dagens pop-musik står sig mot den som gjordes under 60-80-talen, vad många skulle kalla för popens guldålder, är ett svårt uppdrag. Som tur är är vi inte ute efter att värdera vilken musik som är bäst, bara konstatera att en förändring har skett. Musiken av idag är simplare på samma gång som den är mer komplex. Låt oss reda ut några av faktorerna.

Modern musik: enklare på vissa sätt, mer komplex på andra

Hur kan musik vara enklare samtidigt som den är mer komplex? Det må låta som en självmotsägelse. Till viss del beror det på att popmusik blivit mer komplex sett till ackorden som används samtidigt som strukturen har blivit enklare.

Popmusik har en bestämd struktur. Det spelar ingen roll vilken era den kommer ifrån. På 60-talet, som är popmusikens barndom, bestod en låt ofta av en ordinär struktur som var någon variant av vers-vers-refr-vers-stick-dubbelrefräng. Många moderna poplåtar struntar i sticket, vilket är ett skäl till att modern musik ofta låter enklare. Det tyder på att en melodisk raffinering har skett där artister snarare än att skriva nya melodistycken lägger ner mer tid på att utforska sina centrala teman. Det finns också undersökningar som tyder på att musiken blivit mer mekanisk, vilket troligtvis är ett uttryck för att den mesta musiken idag spelas in på datorer vilket ger producenterna enkla verktyg för att fixa till trummor som upplevs som otajta.

Musik: ett av livets glädjeämnen

Musik är ett av livets många glädjeämnen. Och med det ska vi hoppa över till att skriva en sväng om dop. Precis som musik är ett glädjeämne är doppresenterna det. För många av oss är dopgåvorna vi fått också de första egentliga ägodelarna vi har. Om du är på jakt efter en doppresent rekommenderar vi Partytajm.se. De har doppresenter åt flickor, pojkar och allt däremellan: minnesboxar, skrin, tallrikar och fina sparkbilar tillverkade i metall. Bland mycket annat.

Mer komplexa harmonier

Samtidigt som låtstrukturerna blivit enklare i modern tid har harmoniken i någon utsträckning blivit mer avancerad. Vad betyder det? Ett vanligt dur- eller moll-ackord, de enklaste ackorden som används i popmusik, består av tre toner vardera. Det var med viss variation de vanligaste ackordfärgerna i den popmusik som gjordes på 60-talet. Även om en del kompositörer använde mer komplexa ackord än så. Idag använder även enkla poplåtar ofta mer komplexa ackord bestående av harmonier om fyra eller ibland fem toner.

Leave a Comment

mts_howto