Musiken i vårt liv

En skön låt i lurarna på bussen på väg hem efter en tuff dag på jobbet. Många är de som hämtar livets syre åter i sina trötta kroppar på det viset. Benen känns tunga efter tusentals steg på ett hårt betonggolv. Ryggen värker efter många tunga och svåra lyft. Ögonen grusar sig efter allt för mycket stirrande på en liten utdaterad gammal dataskärm. Stela fingrar och stickande axlar efter en dag och kanske ett helt livs monotona och upprepade arbetsrörelser. Oavsett vilken vår smärta eller värk är så finns det musik som kan hela och läka. Ibland sitter värken inte i kroppen utan i själen eller sinnet. Även då finns lämpliga låtlistor att ta till.

Lyssna på Weeping Willows och deppa

En gång för många år sedan frågade jag en tjej som kände sig deppig vad hon gjorde för att motverka sin nedstämdhet. “Jag går hem och borrar ner huvudet i min kudde och lyssnar på Weeping Willows. Sedan efter nån timme så känns det bättre” sa hon. Och så är det. Musik kan vara en underbar tillgång som på något sätt lyckas klistra ihop brustna hjärtan och lappar ihop det som gått i kras. I fogarna av det som en gång var brutet och sönder kan nu hoppet och längtan åter börja spira.

Partyt kan börja!

När sorgen är borta eller allra helst aldrig ens har uppstått så är lyckan som störst till tonerna av en medryckande sång som får en på fötterna. Känslan när man förbereder sig för en fest på fredagskvällen med något gott att dricka i handen och stereon på hög volym är svårslagen. Det är faktiskt lika kul oavsett om man är bortbjuden eller har bjudit hem ett gäng vänner till sig. Man kanske har förberett sig och gjort lite skojiga inköp på till exempel partykungen.se och nu håller man på och monterar festattiraljerna. Det ringer på dörren och de närmaste vännerna kommer tidigt för att hjälpa till. Det kramas och skrattas och i bakgrunden pumpar musiken. För vad vore en fest utan musik? Ingen fest alls eller säg?

Idag är det så lätt att plocka ihop olika spellistor som är anpassade efter ålder, intresse och smak. På en bröllopsfest med stor spridning bland de inbjudna kan en bra idé vara att gå runt och dela ut lite papperslappar. På dessa kan gästerna uppmanas att skriva ner en låt eller två från sin favoritartist. Lapparna samlas ihop och snabbt söks låtarna upp via någon lämplig musik-app. Sedan är det bara att trycka på random play och en spellista med stor variation kommer att säkerställa att festens musik blir lyckad. Alla har ju fått vara med och säga sitt. Det blir garanterat många tillfällen för jubel när tonerna av den egenhändigt valda favoritlåten tonar upp i högtalarna.

Leave a Comment

mts_howto