Musik är bra för hälsan

 

Musik finns närvarande i de allra flesta människors liv oavsett om man vill det eller inte. Genom att vistas ute i samhället kommer man alltid att komma i kontakt med musik på olika sätt. Det kan vara via TV, radio eller andra medier, i ett köpcentrum eller på en restaurang eller pub och ett dussin andra platser. För vissa är detta mer än nog medan andra älskar musik och ser till att ha den runt omkring sig så fort det är möjligt. I hemmet, på jobbet och under träningspasset, det finns massor av platser där man kan lyssna på musik i det vardagliga livet. Och musik är väldigt fördelaktigt. Ny forskning har till och med visat att musiken kan vara stärkande både för själen och för den allmänna hälsan.

Ny forskning förespråkar musik

 

Forskningen har visat att musiken talar till och aktiverar hela hjärnan. Detta är till skillnad mot annan stimulans som hjärnan hanterar i olika Macro of sheet music horizontal golden sepia background, with atmospheric lighting.områden. Musik går helt enkelt förbi de vanliga banorna i hjärnan för att sedan sätt igång känslomässiga processer. Lyssnar man på bra musik så frigörs hormonet endorfin vilket skapar lyckokänslor samt hormonet oxytocin. som hjälper till att dämpa stress, ångest och oro. Detta är ju naturligtvis under förutsättning att man tycker om den musik man lyssnar på. Tycker man inte om musiken kan effekterna tyvärr bli motsatsen- att man blir arg och irriterad.

Musik har också visat sig vara mycket läkande. Det går inte riktigt förklara varför men man har i alla fall kunna påvisa sambandet mellan lyssnande på musik och läkande av kropp och själ. Musik kan faktiskt hjälpa till att dämpa smärta och läka fysiska skador. På samma sätt har det visat sig kunna bota många psykiska åkommor så som till exempel sömnproblem, nedstämdhet och depressioner.

Efter den här typen av upptäckter har man istället inriktat sig på lämpliga sätt att införa musik i människans vardag. Det är inte helt lätt eftersom all musik inte passar alla och vissa föredrar att ha det tyst omkring sig i vissa situationer. Men musiken har ändå visat sig ha så pass många fördelar att det anses vara en forskningsgren värd att utveckla.

 

Leave a Comment

mts_howto