Laleh

Laleh är en av de största samtida artisterna i Sverige, och har varit det ända sedan hon släppte sitt debutalbum år 2005. Redan då belönades hon nämligen med tre Grammisar, och fick ett flertal priser som årets nykomling. Sedan dess har Laleh vunnit många svenskars hjärtan med sin musik, som kan beskrivas som en blandning mellan visa, pop och rock. Många upptäckte Laleh i samband med att hon medverkade i programmet Så mycket bättre.

Laleh, som egentligen heter Laleh Pourkarim, föddes i Iran år 1982. Hon kom till Sverige när hon var 10 år gammal, efter flera år i bland annat Vitryssland (dåvarande Sovjetunionen) och Berlin. Familjen lämnade nämligen Iran redan när Laleh bara var två månader gammal.

Efter att Laleh och hennes familj anlänt till Sverige år 1991 kunde Laleh så småningom studera musikprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet. Trots detta tidiga musikintresse, och trots att hon idag framförallt är känd för sin musik, var det inte som artist som Laleh började sin karriär i rampljuset. Istället var det som skådespelerska, då hon 18 år gammal medverkade i Josef Fares film Jalla! Jalla!.laleh_2014-07-05_cropped

Sedan dess har det dock inte blivit några fler filmroller för Laleh, och hon koncentrerade sig istället på sin musik. År 2005 kunde hon släppa sin första singel, ”Invisible (My Song)”, som producerades av skivbolaget Warner Music Sweden. I mars samma år kom hennes debutalbum, Laleh. Laleh blandade tidigt svenska, engelska och persiska låttexter i sin musik (bland annat på hennes debutalbum), men trots att de flesta av hennes låtar är på engelska har hon ännu inte gjort internationell karriär, utöver mindre framgångar i Skandinavien. År 2014 flyttade Laleh dock till Los Angeles i USA, med det uttryckliga syftet att bygga upp sin musikkarriär där, och lansera sin musik på den amerikanska marknaden. I samband med detta började Laleh också producera och skriva musik för andra artister än sig själv. Hon har bland annat skrivit och producerat tre låtar till Demi Lovatos album Confident från år 2015.

Om du själv vill bli en lika framgångsrik artist som Laleh, men du skulle behöva ett startkapital för att kunna investera i instrument, inspelningsutrustning eller annat som behövs för att exempelvis spela in din första demo, ska du gå in på Tyggkredit.se. Där kan du nämligen ta ett privatlån på ett tryggt sätt, och få det kapital som behövs för att kickstarta din karriär. Sedan kan du betala tillbaka pengarna stegvis när du har råd.

Leave a Comment

mts_howto