Idol

Idol är en musiktävling som hade premiär i Sverige 2004. Den är baserad på den brittiska serien Idols. Tävlingen startar med auditions där en jury åker runt till olika delar av Sverige och låter vem som helst komma in och sjunga för att få en chans att gå vidare till slutaudition där den sista gallringen äger rum. Många tittar på programmet enbart under auditions för att det i allmänhet är det mest underhållande. Man kan få se både väldigt talangfulla personer och även de som inte har det minsta talang när det gäller sången.

Under slutaudition blir deltagarna testade i olika situationer för att se om de skulle klara av att hantera olika pressade situationer som en framtida artist måste kunna. De prövas i gruppmomentet där juryn får se hur väl de kan samarbeta med andra, en absolut nödvändighet inom musikbranschen. Många får starta med ett lån, från exempelvis Capcito, för att komma igång ordentligt och då är samarbete med andra någonting som måste fungera.

En annan del, och en av de viktigaste, är solosången. Där ska deltagarna framföra en hel låt av ett urval som juryn har bestämt på förhand. Deltagarna får själva välja utifrån listan och sedan göra ett så bra framförande som möjligt.

När slutaudition är avslutad inleds kvalveckan där deltagarna kommer att tävla mot varandra om att få tittarnas röster för första gången. De måste klara av pressen av att sjunga inför publik och live TV, göra ett bra framträdande och lyckas få tittarna att vilja ge dem sina röster. Kvalveckan avslutas med fredagsfinalen och efter den återstår det endast 10 till 12 deltagare. Det vanligaste är att det är 12 kvar och en person i veckan kommer att röstas ut under varje nästkommande fredagsfinal.

Till slut når två lyckliga deltagare ända till finalen där de kommer att göra upp om att få titulera sig “Idol-vinnare”. Det har i undantagsfall skett att 3 deltagare har skickats vidare till finalen. Den som tar hem segern vinner möjligheten att verkligen slå igenom som artist. Ett skivkontrakt med ett stort skivbolag, en resa till Los Angeles där många tips och råd väntar från stora musikproducenter, en turné värd 500,000 kronor och årets vinnarlåt utgiven i sitt namn.

Kända vinnare

För vissa vinnare har det gått bättre än för andra. I vissa fall har det till och med gått bättre för de som kom på andra och tredje plats. Några kända namn som har tävlingen att tacka för karriären är:

  • Darin Zanyar (2004, 2a plats)
  • Agnes Carlsson (2005, vinnare)
  • Erik Segerstedt (2006, 2a plats)
  • Robin Bengtsson (2008, 3e plats)
  • Chris Kläfford (2017, vinnare)

Det finns långt fler än dessa som har fått lysande karriärer inom musikbranschen tack vare sin medverkan i tävlingen där de skapade sig ett namn. Det finns inga planer på att lägga ner tävlingen utan den kommer att fortsätta sändas och leta fram gömda talanger runt om i världen.

Leave a Comment

mts_howto