Gör karriär inom musikbranschen

Den svenska musikbranschen växer i stark takt och omsättningen slår rekord. Det finns med andra ord goda förutsättningar för den som vill jobba med musik nu och i framtiden. Men vad kan man syssla med utan att vara artist, musiker eller producent?

I den här artikeln hittar du mer information om vilka möjligheter som finns inom svensk musikindustri. Varför inte starta eget? Fortsätt läs för att få tipsen om hur du gör karriär i branschen.

Stark musikindustri

Sverige har ända sedan Abbas framgångar på 70-talet varit en ledande nation inom musikindustrin. Abbas vinst i den internationella schlagerfestivalen 1974 banade väg för flera stora svenska artisters framgångar. Roxette och Ace of Base är bland annat två världgrupper från 80-och 90-talet som definitivt var med och skapade grunden för den svenska musiksuccén utomlands. Uppmärksamheten mot Sverige som en imponerande musikexporterande nation innebar en ständigt ökande omsättning inom svensk musikexport.

Idag fortsätter musikindustrin i landet att växa med stadig takt. År 2015 låg omsättningen på nio miljarder kronor, vilket var ett revolutionerande rekord. Svenska musiktjänster så som Spotify har självklart också varit med och bidragit till musikbranschens imponerande siffror.

För dig som vill jobba inom en expansiv bransch där möjligheterna ständigt förnyas är musikindustrin ett starkt kort. Du har stora chanser att göra karriär vid sidan av både produktion och konsumtion. Ett stående tips är att läsa till en Executive MBA som öppnar dörrar till ledande verksamhetsroller i musikvärlden. Det är ett avancerat masterprogram som är specifikt framtaget för att utveckla din ledarskapsförmåga i en ledande yrkesroll. Du kan välja en inriktning som passar det område du önskar jobba med inom musikindustrin.

Läge att starta eget?

Med tanke på musikindustrins expansiva framfart är förutsättningarna goda för den som vågar satsa stort. Det vill säga att starta egen verksamhet inom musikbranschen. Numera är det inte särskilt svårt att välja rätt bolagsform och på Skatteverkets hemsida finns matnyttig information för nystartade företag.

Du som till exempel har erhållit en Executive MBA inom ett eller flera områden har stora chanser att lyckas som egen företagare. Se dock till att skapa rätt kontakter i ett tidigt skede. Både när det gäller potentiella kunder och samarbetspartners. Du kanske behöver anställa personal? Ta hjälp av någon som kan branschen för att säkerställa att du anställer rätt person till rätt tjänst.

Kom ihåg att ditt eget musikintresse kan vara till stor fördel när du startar upp din verksamhet inom musikbranschen. Håll dig uppdaterad om vad som händer inom svensk musikexport, men även inom teknik och utveckling. Musik är en form av underhållning, vilket är en konsumtionskategori i ständig utveckling. Det gäller att känna till nya tekniska fenomen som på olika sätt förändrar sättet konsumenter tar del av musik.

Leave a Comment

mts_howto