Eminems tuffa resa till toppen

Under väldigt tuffa omständigheter i Detroit, Michigan växte Marshall Bruce Matters upp tillsammans med sin mor, Deborah Matters, i en husvagn. Marshall hade ingen fadersfigur under sin uppväxt då hans biologiske fader lämnat Deborah under den tid då hon var gravid. Deborah, som drogs med ett stort drogmissbruk, hade väldigt svårt att behålla de få jobb som hon fick, vilket ledde till att hon och Marshall flyttade runt jämt och ständigt. Marshall Matters, idag världskänd som Eminem, har i intervjuer berättat att han var tvungen att byta skola upp till tre gånger på ett år. Detta gjorde det otroligt svårt för honom att passa in, att skaffa vänner och att klara av skolan i sig. Trots att skolan var besvärlig så hade Eminem alltid en förkärlek till språk, speciellt engelska. I ett område med tuffa omständigheter och gängaktiviteter så var hiphopmusiken väldigt vanlig, och influerade då Eminem till att skriva sina egna rader av musik. Som ung hade hans ensamhet lett till många timmars läsande och skrivande (han läste till och med den engelska ordboken om och om igen). Detta kom att leda till att Eminem kunde komponera fantastiska rim och rader, vilket senare ledde till hans egen musik.

Efter många år av skrivande och komponerande så började Eminem som 17-åring att delta i raptävlingar. Dessa tog plats i gamla garage eller lokaler och massvis av ungdomar var där och kollade. Tävlingen gick till på så sätt att rapparna “freestylade” sina rim mot varandra och när båda rapparna var klara så röstade publiken om vem som skulle gå vidare. Eminem vann massvis av sådana tävlingar.

1999 släpptes Eminems första stora hit, My Name Is, som kom att bli en av hans mest spelade låtar. Tillsammans med musikgiganten Dr. Dre skapade Eminem ett album som släpptes i samband med My Name Is. Detta album sålde platinum och var början på en av de absolut största hiphopartisternas karriär någonsin. Trots att hans karriär tog världen med storm så hade Eminem enorma problem i sitt privata liv. Han och hans flickvän hade stora problem, vilket till slut separerade Eminem ifrån hans första dotter, Haley. Detta ledde också till ett sju år långt drogmissbruk. Han var beroende av smärtlindrande tabletter som han inte kunde gå en dag utan. Detta var inte den tablettask med tryck som smakar gott, och är bra för dig! Detta drogmissbruk kostade Eminem många år av hans karriär som han nu i efterhand knappt kan komma ihåg på grund av att han var så påverkad av drogerna.

2009 släppte Eminem albumet Recovery. Detta album var artistens sätt att berätta för världen att han var ren ifrån drogerna och redo att ta musiken med storm igen. Ett fantastiskt album som sålde platinum. 2019 firar Eminem tio år som drogfri och idag reser han landet runt och predikar vikten av att undvika droger till ungdomar.

Leave a Comment

mts_howto