Musikstilen Hiphop

Hiphop är en musikstil som skapades i USA under 1970-talet. Basrytmen i musiken är mycket tydlig och sången sker i prat-form s.k. rap. Hiphop uppstod först hos afroamerikanska ungdomar i New York men spred sig snart över hela världen.

Om du har ett stort musikintresse och älskar hiphop kanske du vill ha hiphop-tema när du ska fira din födelsedag eller anordna en annan stor fest? Om du har hyrt en festlokal eller vill inreda ditt hem med roliga festprylar finns det olika sätt att få fram den rätta känslan. Varför inte trycka upp din favoritartist på en ballong och fylla festlokalen med? Idag går det att beställa ballonger med tryck med din favoritartist.

Hiphopens ursprung

Hiphop är en musikstil som utvecklades i USA under tidigt 1970-tal bland de afroamerikanska ungdomarna i New York. Hiphopmusiken var en utveckling av andra musikstilar som exempelvis sampling, beatboxing, rap och breakdance. En positiv bieffekt av hiphopen var att den minskade gängvåldet eftersom en del gängbråk löstes genom rap battles istället för våldsamma uppgörelser.

Hiphopen spreds efter några år utanför storstadsområdena genom bland annat hiten “Rapper’s Delight” (1979) med The Sugarhill Gang. Gruppen Grandmaster Flash & The Furious Five var också en av de första stora hiphopgrupperna som dessutom tog upp sociala problem i sina texter något som sedan har återkommit hos flera hiphopartister.

Sången i hiphopen består av pratsång, s.k. rap, som framförs till ett beat. Beats skapades ursprungligen främst av att sampla andra musikstilar som till exempel funk och soul. Idag byggs betet ofta upp av trumsamples och även andra slags ljud brukar adderas.

Under 1980-talet tog ökade hiphopens popularitet och spreds till flera grupper än tidigare genom bland annat gruppen Run DMC som fick monsterhiten “Walk This Way” tillsammans med rockbandet Aerosmith. Låten var en remix av Aerosmiths rocklåt och genom duetten nådde hiphopen även ut till den vita delen av USA:s befolkning.

Politiska texter

Tidigare var det många hiphopartister som hade politiska texter. Bandet Public Enemy var stora under 1980-talet och deras texter handlade om sociala orättvisor och problem för den afroamerikanska befolkningen. Under de senaste decennierna är det många artister som blivit mainstream och opolitiska vilka vissa menar har lett till en urvattning av hiphopen.

Dagens hiphop

Hiphopen lever fortfarande kvar som musikstil även om många kritiker hävdar att den blivit alltför tråkig och mainstream. Även om det fortfarande finns många hiphop-artister som endast spelar hiphop är det också många artister från andra musikstilar som mixar sina låtar med verser eller refränger med hiphopinslag.

Varför inte lyssna igenom de gamla hiphopartisternas låtar för att hitta dina egna guldkorn? Mycket av det som skrevs under hiphopens barndom håller ännu hög klass. Om du själv är intresserad av att skriva egen musik finns det garanterat många beats att mixa fram nya låtar med.

Leave a Comment

mts_howto