Musik på en begravning

Under hela livet får vi uppleva musik på olika sätt. Redan då vi är små foster i magen reagerar vi på musik genom ryckningar och sparkar, och det fortsätter på ett eller annat sätt genom alla år. Till och med på vår begravning är det ofta musik inblandat.

Att avsluta livet med musik

Vid en begravning finns möjligheten att välja egen musik för att hedra, minnas och säga adjö till den avlidne. Självklart kan enbart psalmer läsas upp men för de som önskar finns valet att ta med egenvald musik och sång.

Det finns vissa regler kring musikval under en begravningsceremoni. De reglerna kan en begravningsrådgivare och ofta tar de upp dem för att det inte ska bli något fel på själva begravningen. Även lokala regler kan finnas för just den kyrka där begravningen ska vara. Men utöver det kan alla typer av musik spelas.

Finns det rätt och fel?

Rätt och fel musik finns nog inte men däremot bör man ha samtliga besökares känslor i åtanke. Begravningen är den allra sista stund man har med den avlidne vilket gör det extra viktigt att följa samtligas känslor och åsikter.

Man kan hedra med en positiv låt som påminner om den avlidne eller varför inte ha en sångare som sjunger live. Det är högst personligt val och tack vare det personliga musikvalet kan begravningen bli just det “adjö” eller “tills vi ses igen” som anhöriga behöver för att gå vidare. Om du vill ha fler råd eller mer information om just begravningsmusik kan du surfa in på hemsidan för Lavendlas begravningsbyrå i Stockholm; där finns bra information, för alla inblandade i begravningsceremonin.

En ceremoni kan innehålla flertalet musikstilar

Det är inte ett måste att enbart välja sorgsen eller glad musik. Som begravningssidan skriver är det flera tillfällen under begravningen där olika låtval och musikstilar kan passa att vara med.

Exempelvis kan det börja med lugn musik för att gråta ut. För att sedan avsluta ceremonin med den avlidnes mest fartfyllda favoritlåt. Genom att skräddarsy musiken runt den avlidne kan alla få en starkare koppling och då få ett mer verkligt avslut.

Även på Svenska kyrkans hemsida finns det flertalet tips angående själva musiken. De ger tips och råd inför ert val av musik på begravningsceremonin. Med information är det lättare komma fram till vad som passar.

Det viktigaste är att följa sitt hjärta

Alla människor är olika och det kan även begravningen vara. Att ha vetskap om möjligheten av ett personligt musikval kan vara väldigt skönt. Det finns möjlighet för de anhöriga att göra ceremonin till en mer stämningsfull och intim stund.

Ett sista råd är att prata med alla inblandade och se vad de önskar för musik. Vill de sörja med orgel eller kanske ha en glad låt sjungandes live? Genom att få allas åsikter inräknade kan begravningen bli en minnesvärd och lycklig stund, något många avlidna säkerligen önskar för sina efterlevande.

Leave a Comment

mts_howto